LPHealth
Search
Close this search box.

MCTs: Што претставуваат и здравствени придобивки

MCTs

Споделете ја оваа објава

„MCTs“ се триглицериди со среден ланец, форма на заситени масни киселини.

MCT го добиваат своето име поради должината на нивната хемиска структура. Сите видови на масни киселини се составени од низи од поврзани јаглерод и водород.

Мастите се категоризираат според тоа колку јаглерод имаат: Мастите со краток синџир (како маслената киселина) имаат помалку од шест јаглероди, мастите со среден ланец имаат помеѓу 6 и 12 јаглероди и мастите со долг синџир (како  омега-3) имаат помеѓу 13- 21.

Во споредба со масните киселини со подолг синџир, MCTs полесно се апсорбираат бидејќи телото има помалку работа за да ги разбие јаглеродните врски. MCTs се помали, така што тие можат полесно да навлезат во нашите клеточни мембрани и не бараат да користиме специјални ензими за нашите тела да ги користат.

Што прави MCT маслото за да го направи врвен извор на  здрави масти ? Мастите со среден ланец лесно се варат и се испраќаат директно во црниот дроб, каде што имаат термогено  дејство и способност позитивно да го променат метаболизмот.

Ова е една од причините зошто MCTs, вклучително и кокосовото масло, се согоруваат од телото за енергија, или „гориво“, наместо да се складираат како телесни масти.

Всушност, постојат неколку различни форми на MCT, некои кои се веројатно поефикасни од другите.

Четирите различни видови на MCT вклучуваат:

  • каприонска киселина (C6)
  • каприлна киселина (C8)
  • капринска киселина (C10)
  • лауринска киселина (C12)

Општо земено, колку е пократок синџирот (што значи помал број на јаглероди има киселината), толку побрзо телото може да ги претвори масните киселини во употреблива енергија, во форма на кетони. Кетоните се она што телото го произведува кога користи масти за енергија наместо гликоза, како на пример кога некој ја следи кето диетата.

Без оглед на точниот вид на MCT, сите се корисни за целокупното здравје – особено за луѓето кои имаат потешкотии да варат други форми на масти, вклучително и сите луѓе со проблеми со малапсорпција, дигестивни нарушувања како синдром на течење на цревата, Кронова болест, жолчното кесе. инфекции и така натаму.

Традиционалните популации кои живеат во тропските области консумираат  заситени масти, вклучително и извори на MCTs како кокос , со илјадници години без никакви лоши ефекти – затоа сметајте ја идејата дека  исхраната со малку маснотии е „здрава“ како една од најголемите нутриционистички лаги.

Здравствени придобивки

1. Помага при слабеење

MCTs имаат позитивни ефекти врз потрошувачката на енергија, согорувањето на мастите и намалувањето на тежината.

Како може MCT да ви помогне да изгубите тежина? Некои студии покажуваат дека диететските MCT го потиснуваат таложењето маснотии преку подобрена термогенеза и оксидација на маснотии кај луѓето. Со други зборови, се верува дека тие му помагаат на телото да произведува кетони, што ви ги дава истите придобивки како кето диетата без потреба од намалување на јаглехидратите на драстично ниско ниво.

Всушност, MCT понекогаш се нарекуваат „крајните кетогени диететски масти“ поради нивниот ефект на загревање во телото и способноста брзо да се користат за енергија, особено кога некој не јаде многу јаглени хидрати. Ова ги прави совршени за кето диетата за да му помогнат на телото да достигне кетоза, како и една од најдобрите работи што треба да се консумираат во Палео диета.

2. Помага во заштита на здравјето на срцето

Студија објавена во 2010 во Journal of Nutraceuticals and Functional Foods покажува дека MCTs може да помогне да се спречи развојот на метаболички синдром – термин даден на група состојби вклучувајќи метаболички нарушувања како што се абдоминална дебелина, дислипидемија, хипертензија и нарушено ниво на гликоза на гладно.

MCTs можат да помогнат во намалувањето на кардиоваскуларните болести и ризикот од смртност воопшто, бидејќи помагаат во намалување на шансите да се здебелите. Тие го имаат овој позитивен ефект бидејќи се антиинфламаторни, лесно сварливи, заситувачки и лесно се користат за енергија, како што е опишано погоре.

3. Ја зголемува енергијата и ги подобрува перформансите и расположението

Човечкиот мозок главно се состои од масни киселини, така што потребно ви е стабилно снабдување од вашата исхрана за да се чувствувате подобро, да размислувате јасно, да работите добро на работа и да останете со јасни мисли до постара возраст. Помагаат подобро да ги апсорбирате витамините и минералите, помагаат да имате чисти мисли, да се чуствувате енергично и позитивно.

Мастите со среден ланец се едни од најлесно сварливите, најкористените и заштитувачки масни киселини што постојат. Тие можат да бидат особено корисни за оние кои следат диети со многу ниски јагленихидрати, вклучувајќи ја и кето диета, бидејќи студиите покажуваат дека тие можат да ги намалат негативните ефекти на кето-индукција и да го подобрат времето до кетоза.

Студија од 2018 година покажува објавена во Plos One, покажува дека MCT помага во подобрување на перформансите при тренинзи со умерен и висок интензитет.

4. Го подобруваат варењето и апсорбцијата на хранливи материи

MCT е корисно за  балансирање на бактериите во цревната микробиота, што пак има позитивни ефекти врз дигестивниот симптом, потрошувачката на енергија и способноста за апсорпција на витамини и минерали од храната што ја јадете.

Мастите со среден ланец може да помогнат да се убијат широк спектар на патогени вируси, соеви и бактерии кои предизвикуваат дигестивни проблеми, вклучувајќи кандида, запек, дијареа, труење со храна, стомачни болки итн.

Исто така, потребно е да консумирате масни киселини за да апсорбирате одредени витамини и хранливи материи кои се наоѓаат во различни намирници. Тие вклучуваат хранливи материи како бета-каротин (претходник на витаминот А кој се наоѓа во растенија како бобинки, тиква и лиснат зеленчук), витамин Е, калциум, магнезиум, фосфор и лутеин.

5. Има антибактериски, антивирусни, антифунгални и антиинфламаторни својства

MCTs имаат  природни антимикробни својства  и може да помогнат во балансирање на бактериите во цревата.

Еве неколку бактерии за кои се знае дека се убиваат од MCT:

  • стрептокок  (кој предизвикува стрептокок грло, пневмонија и синусни инфекции)
  • страфилокок (кој предизвикува труење со храна и инфекции на уринарниот тракт)
  • неисерија (која предизвикува менингитис, гонореја и карлични инфламаторни заболувања)
  • некои други соеви кои предизвикуваат стомачни вируси, кандида, чиреви и сексуално преносливи болести

Друга одлична работа за MCT е тоа што тие се способни да ги намалат „лошите бактерии“ без да им наштетат или да ги отстранат „добрите бактерии“. Тоа е важно за здравјето на цревата и функционирањето на дигестивниот систем.

Други истражувања покажаа дека MCT маслото може да помогне во контролата на воспалителните реакции преку модулација на активноста на митохондриите. Се верува дека ова се должи на тоа што производството на проинфламаторни цитокини е намалено регулирано и антиинфламаторните цитокини се покачени по употребата на MCT.

Прочитајте повеќе