Третман со Варумин®

Дејство

Екстрактите од растителните дроги кои се содржани во Varumin® имаат широк спектар на фармакодинамска активност. Овие состојки се користат во традиционалната, хомеопатската како и во научната медицина. Позначителни фармакодинамски дејства се: цитотоксично, имуностимулативно, детоксификациско, антиинфламаторно, антимикробно, диуретично, антидепресивно и лаксативно. Заради тоа, Varumin® може да се користи како дополнение на стандардната терапија на различни болести, кои се карактеризираат со намален имунитет и лоша општа состојба. Не постојат податоци за несакани ефекти кои се последица на употребата на Varumin®.

Предупредување и мерки на претпазливост

Varumin® не би требало да го користат: лица кои се преосетливи на некоја од компонентите на препаратот; лица со интестинална опструкција; лица со постојна инфламаторна интестинална болест (Кронова болест, улцеративен колитис); лица со воспаление на слепото црево (appendicitis); лица со хипертироидизам; при бременост и лактација. Деца помлади од 10 години препаратот може да го земаат според посебно упатство, со намалени дози. Во овие случаи Varumin® може да се зема само по консултација со лекар или фармацевт.

Несакани ефекти

При подолготрајна употреба на Varumin®, во многу ретки случаи, може да дојде до дијареа. До сега не е пријавен ниту еден несакан ефект од употребата на Varumin®.

Интеракции

Постојат неколку потенцијални ефекти кои се должат на присуството на алое, но во долгогодишната употреба на Varumin® не е забележана никаква интеракција. Viscum album може да го зголеми ефектот на кардијалните гликозиди, хипотензивните и хипертензивните лекови, антидепресивите и антикоагулантите.

Индикации

Varumin® је подобрува општата состојба кога организмот е исцрпен, за подобрување на отпорноста на организмот, како дополнение на стандардната терапија на некои акутни и хронични болести, малигни болести, анемиа и други состојби кои се карактеризираат со слаб имунитет и лоша општа состојба. Varumin® исто така може да се користи и превентивно за спомнатите болести.

Дозирање

Почеток на третманот – Терапијата започнува со Varumin® 1: целата содржина од Varumin®1 (50 ml) се пие 1 час пред јадење.
Продолжување на третманот – 6 часа после земањето на Varumin® 1, се започнува со земање на Varumin® 2. Varumin® 2 вообичаено треба да се зема 4 пати дневно, по една супена лажица, 1 час пред јадење.

Рок на траење

36 месеци од датумот на производство. Не треба да се користи после истекот на рокот означен на пакувањето.

Чување

Треба да се чува на температура до 25 ° C, заштитен од светлина.
Да се чува вон дофат на деца.

Пакување

Varumin® 1 стаклено шишенце од 50 ml, раствор за перорална употреба.
Varumin® 2 стаклено шишенце од 200 ml, раствор за перорална употреба.

Легален статус

Зависи од државата